Svetovni dan mladih

Papež Janez Pavel II. je v Svetem letu odrešenja, leta 1984, povabil mlade, da se na cvetno nedeljo srečajo na Trgu sv. Petra. Vabilu se je odzvalo več kot 300.000 mladih z vsega sveta. Nato je leta 1985 bilo razglašeno Mednarodno leto mladih in v Rimu so ponovno organizirali srečanje mladih papež pa je razglasil ustanovitev Svetovnega dneva mladih kot rednega srečanja.

Prvi dejanski Svetovni dan mladih so v Rimu praznovali na cvetno nedeljo leta 1986. Ponovili so ga leta 1987 od takrat naprej pa se praznuje vsaki 2 ali 3 leta v eni izmed svetovnih prestolnic, kjer se mladi katoličani z vsega sveta srečajo na istem mestu, na največjem dogodku za mlade.

Praznovanje in spoznavanje razsežnosti vere, druženje z mladimi iz različnih kultur – na drugi strani pa veselje, glasba, ples, molitev – vse to sestavlja enkraten mozaik, imenovan SDM.

Svetovni dan mladih (SDM) se na škofijski ravni praznuje vsako leto, v Sloveniji na srečanju Stična mladih.

Za vsak Svetovni dan mladih papež izbere geslo (temo), na podlagi katerega napiše posebno poslanico mladim. Letošnje geslo se glasi:

“Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu.” (Lk 1, 30)

Praznovanje Svetovnega dneva mladih

V letu 2016 smo med 20. in 31. julijem praznovali 31. Svetovni dan mladih v mestu Krakov na Poljskem. Svetovni dan mladih je sestavljen iz pred-programa, ki ga pripravljajo škofije v državi gostiteljici, nato pa sledi program v izbranem mestu.

Papež Frančišek je v Krakovu na zaključni maši razglasil, da bo naslednji Svetovni dan mladih leta 2019 v P A N A M I v Srednji Ameriki. Srečanje bo potekalo od 22. do 27. januarja 2019. 

Kontakt
Špela Pucelj
Referentka za mednarodno sodelovanje
  • Koledar mladinske pastorale
  • Slovenska škofovska konferenca
  • Urad Republike Slovenije za mladino
  • mlad.si